Hur Man Ordnar Köksmaskiner Hur Man Ordnar Köksmaskiner

Köket är hjärtat i varje hem. Köket är där de flesta hemmafruar spenderar mycket av sin tid. Alla familjemedlemmar samlas där minst en gång om dagen för att laga mat. Därför bör allt i köket vara perfekt organiserat.

Hur ordnar du dina köksmaskiner så att du får ut det mesta av ditt utrymme och slipper laga mat mer?

Zonering Av Ditt Kök

I enklare tider var allt enklare: tidigare placerades hushållsapparater i en enkel triangel (eller linje med tre punkter), kylskåpsvask spis.

Idag har situationen blivit mer komplicerad på grund av en mängd extra köksmaskiner som multikokare, bakmaskiner, matberedare som måste placeras någonstans också.

Det finns fortfarande huvudprincipen att dela upp ett kök i två huvudzoner, de så kallade vatten- och heta zonerna, samt ytterligare två zoner, matförvaringsområdet och matbearbetningsområdet. Vi börjar med detta.

Vattenzonen Detta är ett sänkområde. Du kan nu placera en diskmaskin eller en tvättmaskin i detta område, där det en gång bara fanns ett handfat. Du kan inte leka mycket med platsen för denna zon, eftersom det beror på vattenförsörjningen och avloppet. En specialist bör rådfrågas om du planerar att reparera ditt kök eller flytta vattenzonen. Annars finns det risk för permanent igensättning av avloppskranar om de är för långt från en stigare eller minska vattentrycket i kranen om vattnet läggs runt kökets omkrets.

En varmzon är en kokzon, ett område runt en spis.

Här finns alla köksmaskiner vi använder för att laga mat, inklusive spis, fläkt och ugn. Om du använder dem ofta kan du placera en multikokare och en bakmaskin i detta område. kaffebryggare och en vattenkokare.

Inbyggda köksmaskiner anses vara mycket bekvämare än de som står separat. Den inbyggda hällen gör den lätt att rengöra och förhindrar att mat ramlar ner mellan spisen och bänkskivan. Det är lättare att placera en kamin ovanför spisen, snarare än under den. Placeringen av en mikrovågsugn beror helt på dina preferenser.

Ett livsmedelsbehandlingsområde är ett fritt utrymme för att röra sig mellan varm- och vattenzonen.

Efter att ha diskat maten i diskhon placerar vi den här. Sedan rengör vi dem och skär dem innan vi sätter dem på spisen. Det är bra om det finns en stor ledig bänkskiva mellan vatten- och varma zonerna för att placera allt, inklusive apparater. Här kan du till exempel sätta en matberedare. Mixer och mixer De förvaras ofta i skåp, så se till att gömma dem i matbearbetningsområdet.

Vi rekommenderar att du väljer en matförvaringszon Först före vattenzonen. För det är här vi får vår mat i första hand.

Om du har en sådan kan kyl och frys placeras i detta område. Vi rekommenderar även att placera ett skåp för förvaring av spannmål, konserver och andra förnödenheter här.

Det är bra om det finns ett utlopp från köket till skafferiet, då är ett kylskåp bättre att placeras bredvid. Det är lättare att placera ett kylskåp i hörnet av köket eller nära väggen än det är i huvudrummet.

Du måste bestämma den exakta platsen för varje zon i ditt kök innan du kan designa om den eller planera placeringen av apparater och möbler. Du måste förflytta dig på ett cirkulärt sätt: Från produktförvaringsområdet till vattenzonen, sedan till matbearbetningsområdet och slutligen till ditt middagsbord.

Inredningsalternativ För Kök

När du bestämmer dig för placeringen av hushållsapparater i köket är det mycket viktigt att börja med layouten på arbetsområdet. Det är bättre att ha arbetsytan på en rad om ditt kök är smalt och långt. Använd den L-formade layouten om ditt kök är litet med kvadratisk form. En U-formad eller ö-typ layout är möjlig för stora kök. Låt oss nu se hur man placerar hushållsapparater i varje typ av layout.

Linjär

I de flesta kök sitter en spishäll i mitten med kylskåp och diskho på sidorna. Experter inom ergonomi säger att detta inte är det bästa alternativet. Det är att föredra att installera ett handfat med avlopp. diskmaskin Har du möjlighet att ta med vatten och avlopp, ställ ett kylskåp i mitten med en spis på ena sidan och en spis den andra. Mellan dessa punkter bör det finnas tillräckligt med utrymme för att rymma alla köksmaskiner.

Om ett kök är tillräckligt stort, installera en ugn högre, men om du behöver spara utrymme, placera den nedanför, under hällen.

L-formad

Som vi sa tidigare är detta en perfekt layout för små kök, kvadratiska eller rektangulära. Här kan du placera köksutrustning enligt huvudprincipen för arbetstriangeln (förresten, denna princip är mer än 70 år gammal, men designers använder den fortfarande framgångsrikt). Sätt ett kylskåp i ena änden av bokstaven L bildad med köksmöbler och en spis i andra änden. Du kan placera ett handfat och en diskmaskin i hörnet. Ett pennskåp kan läggas till i köksänden. Den kommer att ha en inbyggd ugn, mikrovågsugn och mikrovågsugn. Således kommer du att ha tillräckligt med yta för köksmaskiner.

U-formad

Denna layout har den största fördelen att den ger gott om plats på matlagningsytan. De viktigaste köksapparaterna i de tre zonerna kan placeras här inte i hörnen, utan längs U-linjerna. Du kan placera en multikokare eller en bakmaskin, en vattenkokare eller andra hushållsapparater i hörnen.

Den öformade

Detta är en mycket populär modern layout för stora kök. Arbetsutrymmet här ligger längs väggen (en eller två, eller till och med tre) med en så kallad ö framför sig.

En sådan ö kan användas både som livsmedelsbearbetning och matplats. Du kan också bygga in hällen i den (se bara till att du också kan bygga in en fläkt) eller en diskmaskin och tvättmaskin (tänk på vattenförsörjning och avloppslayout). Andra hushållsapparater kan läggas till på ön om det inte finns tillräckligt med utrymme.

Viktig

Tänk på att alla hushållsapparater måste anslutas till ett uttag. Tänk på placeringen av uttag vid ombyggnadsskedet, så att du inte behöver dra förlängningssladdar eller slutarväggar efter att ha byggt in möblerna. Det är viktigt att planera varje zon och utrustningens placering. Vi rekommenderar att du ritar en detaljerad visuell plan.

Läs också :